Hubble-avaruusteleskoopin Messier-kokoelma on nyt entistä kattavampi

Kuuluisan Messier-luettelon kohteita voi tutkailla myös Hubblen silmin. Nasan koostama Messierin luettelon kuvakokoelma avaruusteleskoopin otoksista on nyt entistä laajempi.

Viime syksystä lähtien Nasa on kerännyt Hubble-avaruusteleskoopin otoksia Messierin luettelon kohteista omaan kuva-albumiin.

Nyt mukaan on saatu 12 kuvaa lisää. Kokoelman kuvia pääsee ihailemaan täydessä koossa Nasan Goddardin sivujen lisäksi myös Flickr-albumista

Vuosina 1730-1817 elänyt Charles Messier listasi syvän taivaan kohteita eli aurinkokunnan ulkopuolisia tähtisumuja, tähtijoukkoja ja galakseja.

Syy historialliseen Messierin luetteloon oli nykymittapuulla jokseenkin erikoinen. Messier oli intohimoinen komeettahavaitsija. Hän ei halunnut sekoittaa erilaisia paikallaan pysyviä sumuisia kohteita mahdollisiin uusiin komeettoihin, joita hän etsi taivaalta kaukoputkellaan.

Tarpeesta luetteloida nämä Charles Messierin kannalta kiusankappaleet syntyi tähtiharrastajille ikoninen Messierin luettelo. Suuri osa luettelon kohteista on kirkkaita ja näyttäviä, joten ne soveltuvat erinomaisesti harrastajien välineillä katseltaviksi.

Yhteensä Messier-luettelossa on 1900-luvun uudistusten jäljiltä 110 kohdetta, mutta Hubblen kuvien kokoelmassa on toistaiseksi vain 76 kuvaa.

Hubblen kapea näkökenttä soveltuu huonosti laajojen tähtijoukkojen ja -sumujen kuvaukseen. Esimerkiksi Andromedan sumusta (M31) on saatu lähes puolet mukaan kuvaan vain ottamalla suuri määrä vierekkäisiä valotuksia ja kasaamalla niistä mosaiikkikuva. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)