Heikki Oja sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tämän vuoden palkinnot esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta. Yksi palkinnoista meni Heikki Ojan Universumi-kirjalle.

"Minulla oli alusta alkaen idea, että kirjan nimessä on piste", paljastaa Heikki Oja. "Aloin suunnitella kirjaa 90-luvun puolivälissä. Silloin tuntui, että vihdoinkin maailmankaikkeudesta tiedetään suunnilleen kaikki oleellinen."

Totuus oli kaikkea muuta. Pian tämän jälkeen tutkijat saivat vahvistuksen pimeälle aineelle ja pimeälle energialle. Tuttu ja tutkittu näkyvä maailmankaikkeus olikin vain pieni osa kaikesta olemassaolevasta.

Tähtitieteen ajatellaan nykyään elävän voimakasta kehitysvaihetta, sillä uudet havainnot tuovat koko ajan odottamattomia löytöjä universumistamme. Jos haluaa pysyä menossa mukana, Heikki Ojan kirja on loistava apu.

"Teos Universumi on kattava, upeasti kuvitettu ja selkeästi kirjoitettu tietokirja universumin tarinasta ja maailmankaikkeudesta kokonaisuutena", todetaan tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon perusteluissa.

Universumi-kirjassa Oja esittelee 106 keskeisintä tähtitieteen ilmiötä, esimerkiksi tähdet, mustat aukot, painovoimalinssit ja rengasgalaksit. Ilmiöiden lisäksi kirjassa kuvaillaan tunnetut luonnonvoimat sekä viestintuojat, kuten sähkömagneettisen säteilyn aallonpituudet, joiden avulla avaruutta voidaan kartoittaa.

Universumi on Ojan kolmas tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saanut kirja. Ensimmäinen oli Tulipalloja taivaalla vuonna 1979 ja toinen Aikakirja vuonna 2000.

Universumi-kirjan ja monen muukin Ojan teoksen julkaisijana on toiminut Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, jonka verkkokaupasta kirjan voi tilata itselleen. Oja on ollut useiden vuosikymmenien ajan vahvasti mukana Ursan toiminnassa. Hän oli kantavana voimana, kun Ursa alkoi laajentaa kirjojen julkaisutoimintaa 1970- ja 80-luvulla.

"Olin mukana laajennusta aloittamassa. Itsekin kirjoittelin kirjoja, joita Ursa julkaisi", Oja muistelee. "Huomasin hyvin pian, että tutkijana olin hyvin keskinkertaista tasoa, mutta sen sijaan kirjoittaminen innosti."

Lisäksi Oja on toiminut Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajana vuosina 1994–2012 oltuaan sitä ennen yliopiston almanakkatoiminnan vastuuhenkilönä 1970-luvun lopulta alkaen. Hänelle on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto myös vuonna 2014 Heureka-tiedekeskuksen perustamisesta yhdessä Tapio Markkasen ja Per-Edvin Perssonin kanssa.