Etelä-Suomessa voi pian havaita Merkuriusta – "Tämä on kyllä sellainen paikka, että tästä sen löytää"

Vaikka taivaan kohteiden havaitseminen vaikeutuu kesän valoisuuden myötä, Merkurius on ensi viikolla löydettävissä suhteellisen helposti. Vieressä loistaa kirkas Venus.

"En tiedä onko se totta vai urbaania legendaa, mutta väitetään, ettei Johannes Kepler olisi ikinä Merkuriusta omin silmin nähnyt", kertoo professori Markku Poutanen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta Ursan Tähtitaivas nyt -podcastissa.

Tätä harvemmin havaittua planeettaa kannattaa etsiä taivaalta ensi viikolla. Merkurius löytyy luoteen suunnalta eli sieltä, mihin Aurinko laskee. Paras aika on noin 45 minuuttia tai vajaa tunti auringonlaskun jälkeen.

Suurin ongelma Merkuriuksen havaitsemisessa on planeetan sijainti lähellä Aurinkoa. Tämän takia sisin planeetta on taivaalla parhaimmillaankin vain hetken ajan auringonlaskun jälkeen.

"Se näkyy kyllä, mutta löytäminen vaalealta iltataivaalta on hankalaa", Poutanen selittää.

Poikkeuksellisen hyvät illat Merkuriuksen löytämiselle koittavat 20.–23.5., jolloin paljon kirkkaampi Venus on ihan Merkuriuksen vieressä, sekä 24.5., jolloin Merkurius on hyvin kapean kuunsirpin ja Venuksen välissä. Paras aika on noin kello 23.

"Tämä on ehkä yksi niistä tilaisuuksista, että jos ei ole Merkuriusta nähnyt, niin tästä sen löytää", Poutanen kertoo.

"Sitten kun sen näkee niin ihmettelee, että miten sitä ei ole aikaisemmin havainnut. Olen muun muassa bussin ikkunasta katsellut sitä. Merkurius näkyy todella helposti, kun tietää, missä se on ja koska se näkyy."

Aiheesta lisää Ursan Tähtitaivas nyt -podcastissa