Esko Valtaoja voitti arvostetun Warelius-palkinnon

Ursan kirjailija ja tähtitieteen professori emeritus Esko Valtaoja on saanut Warelius-palkinnon elämäntyöstään tietokirjailijana. Palkinto jaettiin tänään Vanhan kirjallisuuden päivillä Youtubessa.

Suomen tietokirjailijat ry on antanut Esko Valtaojalle 12 000 euron Warelius-palkinnon. Palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

Palkintoraadin mukaan Valtaoja on tehnyt merkittävän elämäntyön tuodessaan tieteen kysymyksiä suuren yleisön saataville kirjoissaan ja myös televisio-ohjelmissa.

Valtaojan erityiseksi ansioksi on mainittu muun muassa sujuvasanaisuus. "Hän osaa kirjoittaa niin, että lukija ymmärtää lukemansa ja voi samalla innostua aiheista."

Mökillään Lapissa kesää viettävä Valtaoja kertookin, ettei hän kirjoittaessaan koe olevansa kirjailija, vaan ennemminkin käyvänsä rentoa keskustelua.

"Hieman samaan tapaan kuin jos olen kanssasi terassilla ja keskustelemme olutlasin äärellä, mietin toki, miten ilmaisen asiani mahdollisimman ymmärrettävästi. Koska kirjoittaminen on minulle ennen kaikkea tämänkaltaista jutustelua, en koskaan koe tekeväni suurta taiteellista teosta."

Ensimmäisessä omaa tieteenalaansa popularisoivassa kirjassaan Kotona maailmankaikkeudessa (Ursa 2001) Valtaoja pohti elämän synnyn ja kehittymisen mahdollisuuksia oman planeettamme ulkopuolella.

Toisessa kirjassaan Avoin tie: Kurkistuksia tulevaisuuteen (Ursa 2004) hän koetti selvittää, millaisia mahdollisia tulevaisuuksia ihmiskunnalla ja maapallolla voisi olla. Trilogian täydensi maailman ihmeistä kertova Ihmeitä: kävelyretkiä kaikkeuteen (Ursa 2007).

Valtaojan muita kirjoja ovat muun muassa Nurkkaan ajettu Jumala? (Kirjapaja 2004), Tiedän uskovani, uskon tietäväni (Minerva 2010) ja Kaiken käsikirja: Mitä jokaisen tulisi tietää? (Ursa 2012).

Warelius-palkinto myönnettiin myös kirjailija ja näyttelijä Vivi-Ann Sjögrenille, joka on kirjoittanut matka- ja ruokakirjoja, oppikirjoja sekä ruoka-aiheisia juttuja muun muassa Helsingin Sanomiin.