Esko Valtaoja nappasi tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon

Professori Esko Valtaoja sai tämän vuoden tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Palkinto myönnettiin Valtaojalle kirjatrilogiasta Kotona maailmankaikkeudessa, Avoin tie ja Ihmeitä.

"Teostensa ansiosta Valtaoja on 2000-luvulla noussut populaaritieteellisen kirjallisuuden yhdeksi kiistattomista suomalaisista kärkinimistä", palkintoperusteissa todetaan.

"Turkulainen avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja nousi vuoden 2007 Tiedebarometrissa geenitutkija Leena Palotien ja tietotekniikkaguru Linus Torvaldsin ohella niiden harvojen suomalaisten nykytutkijoiden joukkoon, jotka myös suuri yleisö tuntee. Valtaoja on arvostettu tieteentekijä, mutta samalla verraton tiedon popularisoija. Monista kollegoistaan poiketen hän on uskaltanut panna likoon myös persoonansa."

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto on opetusministeriön myöntämä palkinto yksityishenkilölle tai ryhmälle ansioista tiedonjulkistamisessa. Vuoden 2008 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle heidän ansioistaan tiedonjulkistamisessa. Palkinnot ovat kukin suuruudeltaan 10 000 euroa. Valtaojan trilogian ensimmäinen osa oli jo palkittu Tieto-Finlandialla vuonna 2002.

Aiheesta lisää opetusministeriön sivuilla