Ensimmäinen suomalainen digijärkkärikuva harvinaisesta keijusalamasta

Espoolainen tähtiharrastaja Panu Lahtinen on onnistunut taltioimaan tiettävästi ensimmäisen digijärkkärillä Suomesta kuvatun keijusalaman eli spriten. Salamanpaikannusdatan mukaan keijusalaman luonut emosalama iski noin 440 kilometrin päässä Gotlannin itäpuolella.

"Keijusalaman erottaminen oli todella hankalaa, kun taustataivas oli vielä noin vaalea", kuvailee Lahtinen. "On hankala saada kontrasti riittävän hyväksi. Siinä ei voi käyttää täyttä aukkoa linssissä, koska se lyhentäisi valotusaikaa liikaa ja silloin kuvauksen hyötysuhde laskisi entisestään."

Lahtinen taltioi kuvansa sunnuntai-iltana kello 23.51. Kuvassa näkyvän keijusalaman alareuna on 63 kilometrin korkeudessa ja yläreuna 72 kilometrissä. Hän otti illan aikana yhteensä 2167 kuvaa, joista yhdessä ilmiö erottuu.

Suomesta on aiemmin kuvattu noin 20 saman tyypin yläsalamaa automaattitaivaskameroilla, jotka kuvaavat jatkuvasti taivasta tyypillisesti paljon digijärkkäriä heikommalla erotuskyvyllä. Sama salama näkyy heikkona myös Mikkelin Ursan taivaskameralla.

"Kannattaa yrittää", innostaa Lahtinen harvinaisen ilmiötyypin kuvaamisesta innostuneita. "Harhalaukauksia tulee ihan jäätävä määrä, itse olen ottanut yhteensä ainakin 10 000 kuvaa yrityksissäni."

Keijusalama eli red sprite on vain muutamia millisekunteja kestävä ilmiö. Niitä esiintyy tavallisten salamoiden yhteydessä, mutta ne suuntautuvat pilvestä ylöspäin. Lyhyen keston ja himmeytensä vuoksi ne ovat erittäin vaativia kuvauskohteita.

Lahtisen kuvahavainto Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä