Ensi viikolla näkyy runsaasti tähdenlentoja

Perseidejä pidetään havaintojen kannalta parhaana meteoriparvena Suomessa. Eniten perseidejä näkyy viikon kuluttua torstain ja perjantain välisenä yönä.

Perseidit kuuluvat yhteen kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta joulukuun geminidien ja tammikuun kvadrantidien ohella. Perseidit ovat kuitenkin mukavimpia havaita, sillä yöt ovat edelleen lämpimiä eikä pilvisyys haittaa niin usein kuin talvikuukausina.

Parven meteoreja voi nähdä yötaivaalla harvakseltaan jo nyt, mutta valtaosa tähdenlennoista havaitaan 10.–14.8.

Runsaimmin perseidejä lentää torstain ja perjantain välisenä yönä 12./13.8., jolloin tunnin aikana voi huomata parhaimmillaan jopa kymmeniä parveen kuuluvia tähdenlentoja.

Perseidejä näkyy joka puolella taivasta. Ne näyttävät kuitenkin tulevan samasta suunnasta eli säteilypisteestä, joka sijaitsee Perseuksen ja Kassiopeian tähdistöjen välissä. Muita meteoreja kuin perseidejä näkyy muutama tunnissa.

Tänä vuonna Kuu ei vaikeuta perseidien tarkkailua. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Perseidit ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen radalleen jättämästä pölystä ja sorasta. Maapallon kulkiessa pölyvanan läpi sen ainetta osuu ilmakehään. Tällöin hippuset kuumenevat ja hehkuvat yötaivaalla tähdenlennoiksi kutsuttuina valoviiruina.

Aiheesta lisää Ursa