Drooni taipuu taivaanilmiöiden kuvaamiseen

Kameralla varustettujen lentolaitteiden yleistyessä droonit ovat tulleet yhä enemmän tavallistenkin harrastajien ulottuville. Yläilmoista sekä tavanomaiset että harvinaiset valoilmiöt avautuvat uudella tavalla.

Lennokit eli droonit voivat tuoda täysin uuden kuvakulman revontulien, sateenkaarien ja muiden taivaan tapahtumien valokuvaamiseen. Monet harvoin nähdyt halot saattavat piileskellä horisontin alapuolella, joten drooni on merkittävä apuväline niiden havaitsemiseen.

"Joitain muotoja ei ole kukaan vielä onnistunut valokuvaamaan", kirjoittaa Petri Martikainen uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Laitetta valittaessa kannattaa varmistaa, että kameralla pystyy ottamaan tavanomaisten jpg-tiedostojen lisäksi myös raakakuvia ja että kamerassa on mahdollisimman laajakulmainen linssi.

Esimerkiksi sateenkaaret ja sumukaaret ovat halkaisijaltaan niin suuria, etteivät ne monesti mahdu kokonaisina yksittäisiin kuviin.

"Niidenkin kuvaamiseen on tarjolla näppärä vaihtoehto: 3 × 3 kuvan panoraama, johon mahtuu jopa täydelliseksi kehittynyt ilmiö eli kokonainen ympyrä", Martikainen kertoo oman drooninsa ominaisuuksista.

Aiheesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2022.