Avaruusaluksen ohjaimiin kotisohvalla – SpaceX julkaisi telakointisimulaattorin verkkosivuillaan

Valmisteilla olevan Crew Dragon -aluksen lentoa pääsee nyt kokeilemaan kotikoneella. Selainsovellus avattiin SpaceX-yhtiön sivuilla tiistaina.

Simulaatio sijoittaa Dragonin 200 metrin päähän Kansainvälisestä avaruusasemasta ja kääntää aluksen paikan ja suunnan sivuun. Tämän jälkeen käyttäjän tehtävänä on päästä kiinnittymään avaruusasemaan turvallisesti.

Alusta ohjataan moottorien pulssitetuilla impulsseilla, eli jokainen painallus muuttaa aluksen nopeutta pienen askeleen. Tällainen ohjaamisjärjestelmä on helpompi käsittää ja hallita kuin kunkin moottorin portaaton hallinta.

Valittavana on kaksi eri tasoa ohjauksen tarkkuudelle. Hallinta onnistuu hiiren lisäksi myös näppäinkomennoilla.

Kokonaisuudessaan simulaattori on viihdyttävä, mutta hieman valikoiva lopullisessa telakointitarkkuudessa. Oikeassa telakoinnissa ei tarvitse olla aivan yhtä tarkka.

Simulaattorissa kannattaakin pysäyttää alus kokonaan muutaman metrin päähän ennen pikkutarkkaa telakoitumista.

Dragon-alus laukaistaan kohti Kansainvälistä avaruusasemaa aikaisintaan 27. toukokuuta. Kyydissä on Nasan kaksi astronauttia. Tapahtuma on historiallinen, sillä Yhdysvallat ei ole pystynyt tekemään omia miehitettyjä lentoja sitten sukkulalentojen lopettamisen vuonna 2011.

Oikea Crew Dragon suorittaa telakoitumisen automaattisesti tietokoneensa avulla. Miehistöllä on kuitenkin mahdollisuus telakoitua myös itse ohjaamalla, mikäli he haluavat tai tilanne sitä vaatii.

SpaceX:n telakointisimulaattori (englanniksi)