Aurinko pimenee tänään Yhdysvalloissa - kymmenet miljoonat seuraavat

Maanantaina nähdään Yhdysvalloissa täydellinen auringonpimennys. Tapahtumasta odotetaan Yhdysvaltain historian suurinta ihmisten siirtymistä tietylle alueelle yhden päivän aikana.

Kuun täysvarjo taivaltaa maanantaina Yhdysvaltain länsirannikolta itärannikolle peräti 14 osavaltion kautta. On harvinaista, että täydellisen pimennyksen vyöhyke kulkee näin pitkän matkaa asutulla ja helposti saavutettavalla alueella.  

Suomessa maanantain auringonpimennys ei näy edes osittaisena. Aivan läntisimmissä Euroopassa sen voi nähdä osittaisena joiltakin alueilta. Osittainen pimennys on kuitenkin varsin vähäinen ilmiö verrattuna täydellisen auringonpimennyksen ainutlaatuiseen dramatiikkaan.

Pimennystä seuraamaan on matkustanut miljoonia ihmisiä, suurin osa heistä Yhdysvalloista mutta paljon myös muualta maailmasta.

Pimennysalueen hotellit on varattu täyteen lähes kaikkialla jo kuukausia ennen, säätilastojen kannalta parhailla alueilla jo yli vuosi sitten.

Poikkeuksellisen suuren ihmismäärän siirtyminen tarjoaa haasteita infrastruktuurille. Jokaiselle osavaltiolle on laadittu ennusteita osavaltion sisällä liikkuvien ja alueelle muualta saapuvien pimennysturistien määrästä sekä teiden mahdollisista ruuhkautumisista.

Esimerkiksi Tennesseehin voi saapua ajoneuvoillaan yli miljoona ilmiön katsojaa, Etelä-Carolinaan jopa yli kaksi miljoonaa. Täydellisyysvyöhykkeellä on entuudestaan 12 miljoonan ihmisen väestö, joista huomattava osa voi pyrkiä autoillaan pimennyksen keskilinjalle, jossa ilmiön kesto on pisin.    

Nasa on panostanut suuren yleisön palveluun perinpohjaisella nettisivustolla. Yhdysvaltain televisiokanavilla ja lehdistössä auringonpimennys on jo päivien ajan ollut jatkuvasti esillä.  

Täydellinen pimennys alkaa Yhdysvaltojen länsirannikolla noin klo 20.15 Suomen aikaa ja päättyy itärannikolla noin kello 21.50 Suomen aikaa. Pimennyksen etenemistä voi seurata Nasan videostreamista sen ollessa käynnissä.

Pilvisyys muodostaa oman haasteensa etenkin Keski-Lännen osavaltioissa. Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu on julkaissut yhteenvedon tilastollisista selkeän sään todennäköisyyksistä ja tarjoaa myös havaintopaikkakohtaisia näkyvyysennusteita.

Suomessa täydellinen auringonpimennys nähtiin viimeksi 22.7.1990 ja seuraava koetaan vasta vuonna 2126. Arviolta useita satoja suomalaisia tähtiharrastajia on matkustanut Yhdysvaltoihin tapahtumaa seuraamaan. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Janne Pyykön kuvaidea pimennyksen ikuistamisesta (ks. Tähdet ja avaruus no 5/2017).