Pimennyksen näkymisalueet Suomen kartalla sekä vaiheet Utsjoella. Kuva Veikko Mäkelä

Aurinko pimenee pohjoisessa maanantaina

Aamuyöllä 21.5. maamme pohjoisimmilla alueilla näkyy osittainen auringonpimennys.

Tämänkertainen pimennys on tyypiltään rengasmainen. Se näkyy parhaiten kapealla vyöhykkeellä, joka liikkuu Etelä-Kiinasta Tokion kautta Yhdysvaltojen eteläosiin. Suomessa pimennystä ei voi nähdä rengasmaisena, mutta se näkyy osittaisena Kemijärven pohjoispuolella.

Suomessa pimennys näkyy parhaiten Utsjoella, jossa se alkaa pian auringonnousun jälkeen kello 2.24 ja on syvimmillään kello 2.49. Pimennys päättyy kello 3.14. Utsjoella Auringosta peittyy enimmillään 9 prosenttia. Kemijärven eteläpuolella pimennystä ei voi nähdä, sillä Aurinko nousee siellä vasta tapahtuman päätyttyä.

Auringonpimennys tapahtuu, kun Kuu menee Maasta katsottuna Auringon eteen. Kuu ja Aurinko näyttävät taivaalla keskimäärin samankokoisilta, mistä syystä Kuu voi peittää Auringon taakseen täysin. Nyt Kuu on kuitenkin radallaan niin kaukana maapallosta, ettei se peitä Aurinkoa kokonaan, vaan täydellisimmänkin pimennyksen aikana Aurinko näyttää rengasmaiselta.

Seuraavan kerran Aurinko pimenee Suomessa kokonaan vasta lokakuussa 2126. Seuraava koko maassa näkyvä osittainen auringonpimennys tapahtuu 20. maaliskuuta 2015.

Aiheesta lisää Ursa

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto