Purkaus taivaltaa maapallon suuntaan - odotettavissa revontulia lauantain ja sunnuntain väliselle yölle

Torstaina iltapäivällä Auringossa tapahtui harvinaisen suuri X1-luokan purkaus. Tuoreiden tietojen mukaan varattujen hiukkasten pilvi on tulossa Maata kohti.

Flarepurkaus tapahtui torstaina kello 18.35. Siihen liittyvän koronan massapurkauspilven arvioidaan saapuvan maapallon luo lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. On todennäköistä, että seurauksena on geomagneettinen myrsky maapallon magneettikentässä.

Jos taivas on korkeintaan puolipilvinen, tiedossa on tavanomaista selvästi paremmat mahdollisuudet nähdä revontulia koko Suomessa. Täydellisen varmaa se ei kuitenkaan ole. Toisinaan myrskyn terävin kärki osuu esimerkiksi Pohjois-Amerikan yöhön.

Maan magneettikentän tilaa voi seurata reaaliaikaisesti Ilmatieteen laitoksen magnetometrien avulla. Myös revontulikamerat kertovat tilanteesta.

Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA ennustaa lauantaille G3-luokan geomagneettista myrskyä. NOAA myös varoittelee 50. leveyspiirin pohjoispuolella mahdollisista ongelmista sähköverkoissa sekä radiotietoliikenteessä ja satelliiteissa.

Flare- eli roihupurkaukset Auringon pinnalla luokitellaan kirjaimilla A, B, C, M ja X niiden voimakkuuden mukaan. X-luokan purkaukset ovat voimakkaimpia. Numero kirjaimen perässä tarkentaa asteikkoa, mitä suurempi numero, sitä voimakkaampi. X1 on siis kaikkein voimakkaimmassa luokassa, mutta sen matalinta alatasoa. 

Suurin satelliiteilla mitattu flarepurkaus tapahtui 4. marraskuuta 2003 ja oli voimakkuudeltaan X28. 

Torstain purkausta voi tutkia eri aallonpituuksilla SDO-luotaimen kuva-animaatioista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)