Aurigidien tähdenlentoparvelle ennustetaan poikkeuksellista aktiivisuutta

Aurigidien tähdenlentoparvi on normaalisti runsaudeltaan hyvin vaatimaton. Tänä vuonna sille on kuitenkin ennustettu tavanomaista runsaampi maksimi.

Keskiviikkona heti puolenyön jälkeen Aurigidien tähdenlentoparvelle odotetaan noin puolen tunnin mittaista aktiivisuuspiikkiä. Sen aikana on mahdollista nähdä parikymmentä tähdenlentoa.

"Tämän vuoden piikin on ennustettu tapahtuvan 1.9. kello 00.35 Suomen aikaa, ja se kestää yhteensä puolisen tuntia", kertoo Ursan meteoriharrastusryhmän vetäjä Jaakko Visuri.

"Tarkkaa aikaa piikille ei tiedetä, vaan kellonaika voi elää noin 15 minuuttia ennustetun maksimin molemmin puolin."

Tähdenlentoja saattaa siis alkaa näkyä runsaammin välillä 00.20–00.50, minkä jälkeen aktiivisuutta ennustetaan jatkuvan noin 30 minuutin ajan. Tarkkaa syytä parven ajoittaisiin runsastumisiin ei tunneta, vaikka sille on esitetty useita eri teorioita.

Aurigidien tähdenlennot ovat melko nopeita ja näyttävät tulevan taivaalta Ajomiehen tähdistön Capella-tähden suunnalta. Tähdistö on aktiivisuushuipun aikaan matalalla koillisessa. Tähtikuvion tarkkaa paikkaa ei tarvitse löytää voidakseen nähdä tähdenlentoja, sillä niitä näkyy ympäri taivasta.

Vähenevä Kuu on juuri Ajomiehen alapuolella ja haittaa kirkkaudellaan havaintoja. Siksikään ei kannata katsoa suoraan Ajomiestä kohti, jotta hämäränäkö ei turhaan kärsisi ja himmeämmät tähdenlennot voisi erottaa taivaalta.

Aiheesta lisää Ursa