Asutuskeskukseen putosi meteoriitteja Kuubassa

Kirkasta päivätulipalloa seurasi meteoriittifragmenttien sade Kuubassa perjantai-iltana Suomen aikaa. Viñalesin pikkukaupungista on löytynyt runsaasti pieniä avaruuskiviä ja osan niistä kerrotaan osuneen myös rakennuksiin.

Kello 20.17 Suomen aikaa lentänyt tulipallo pystyttiin havaitsemaan myös geostationaarisen GEOES-16-satelliitin salamahavaitsimen kuvissa sekä Yhdysvaltojen sääpalvelun tutkakuvassa.

Arvioiden mukaan kappaleen lentorata kulki Floridan eteläosien yli lounaan suuntaan. Sen aiheuttama yliäänipamaus kuultiin laajalti Havannan länsipuolella. Tulipallo jätti taivaalle näyttävän pölyvanan, joka erottuu esimerkiksi CBS Miamin uutisvideolla.

Toistaiseksi on mahdoton arvioida tarkasti, miten paljon avaruuskiviä on pudonnut alueelle. Jo pelkästään sosiaalisessa mediassa niitä on ehditty lyhyessä ajassa raportoida useita kymmeniä. Tämä voi viitata siihen, että isohko meteoriitti on hajonnut fragmenttien sateeksi. 

Kuvia kappaleista on esimerkiksi paikallisen toimittajan Fátima Rivera Amadorin facebook-sivulla. Ainakin yksi meteoriiteista on tullut ohuen kattolevyn läpi. Kappaleissa näkyy selvästi ohut musta sulamiskuori sekä vaalea sisus, jotka ovat kondriittimeteoriittille tyypillisiä tunnusmerkkejä. 

On verraten epätavallista, että suuri tulipallo päättyy näin tiheästi asutetun alueen yllä. Viime vuosikymmeninä tällaisia tapauksia ovat olleet muun muassa Park Forestin (Chicagon lähellä) ja Mossin (Oslon lähellä) meteoriitit.