Stella Arctit tähtiharrastuksen edistämisestä ja aurinkokunnan valokuvaamisesta

Turkulainen Eeva-Kaisa Ahlamo palkittiin tähtiharrastuksen merkittävästä edistämisestä. Aurinkokunta- ja planeettakuvaus toi Stella Arctin lempääläiselle Ari Haavistolle.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on antanut tunnustusta tähtiharrastajille vuosittain jaettavalla Stella Arcti -palkinnolla. 

Palkinto myönnettiin turkulaiselle Eeva-Kaisa Ahlamolle tähtiharrastuksen merkittävästä edistämisestä. Ahlamo on pitkään vaikuttanut sekä Turun Ursassa että valtakunnallisen Ursan piirissä. 

Ala-asteen ensimmäisellä luokalla Ahlamo piti jo esitelmän tähtitieteestä koko koululle, ja 12-vuotiaana lahjaksi saatu kaukoputki avasi näkymiä yötaivaalle. "Opettelin tähtikuviot ja luin kaiken, mitä aiheesta käsiini sain", hän kertoo. 

Ikimuistoisimman hetken Ahlamo koki Uudessa-Seelannissa, jossa hän toimi tähtitieteen oppaana. Eräänä iltana tähtinäytöksen lopun jälkeen Linnunradan keskusta oli juuri nousemassa horisontista. 

"Äkkiä aivoni ymmärsivät, etten katso kaksiulotteista tähtikupolia, vaan kolmiulotteista maailmankaikkeutta, jossa osa tähdistä on lähempänä, osa kauempana. Hahmotin Linnunradan kolmiulotteisuuden tavalla, jota en ole koskaan sen koommin kokenut. Ja silti ymmärsin, että tämä musertava tähtien paljous on kuitenkin vain yksi galaksi miljardien muiden joukossa", Ahlamo kertoo. 

"Samalla tuntui, että roikun varpaistani maapallolla ja vain painovoima estää minua tippumasta tuohon tähtimereen. Tunsin, kuinka mitätön sitä loppujen lopuksi maailmankaikkeuden mittakaavassa onkaan, mutta samalla kuinka käsittämätöntä on, että me olemme tässä 13,8 miljardia vuotta vanhassa universumissa juuri tällaisina kuin olemme."

Lempääläinen Ari Haavisto palkittiin aktiivisesta aurinkokunta- ja planeettakuvauksesta sekä taitojensa jakamisesta.

Hänen ollessaan toisella luokalla kaverin elvistely latinankielisillä sienten nimillä sysäsi tähtiharrastuksen alkuun. "Sisuuntuneena poljin kirjasto-autolle etsimään jotain vastinetta", Haavisto muistelee.

"Luonnontieteen hyllystä löytyi erään kirjan lopusta luettelo hienoja latinankielisiä nimiä, kyseessä oli tähdistöluettelo. Mutta kirja veikin saman tien mennessään ja pian suorastaan ahmin kaikkea tähtitieteeseen liittyvää. Sitä on jatkunut näihin päiviin asti, 40 vuotta."

Haavisto on nykyään erikoistunut aurinkokunnan kohteiden kuten Kuun ja planeettojen kuvaamiseen.

"Huippuhetki on, kun ensin katselee kuvaustietokoneen näytöllä ilmakehän vuoksi kiemurtelevaa ja räpsyvää planeetan livekuvaa yöstä toiseen, tunnista toiseen, ja sitten kesken kaiken kiemurtelu alkaakin rauhoittua ja tyyntyä. On kuin sumea kalvo repäistäisiin edestä pois ja yhtäkkiä planeetta näyttäytyy muutaman minuutin kaikessa kauneudessaan ja terävyydessään", Haavisto sanoo. "Pieni maailma mustan avaruuden syleilyssä." 

Stella Arcti -palkintoa on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Palkinto myönnetään jopa kansainvälisellä tasolla merkittävistä tähtitieteellisistä havainnoista tai poikkeuksellisen asioituneesta tähtiharrastuksesta. 

Aiheesta lisää Ursa