Keijusalama näyttää fraktaalimaisine säikeineen hyvin aavemaiselta ilmiöltä. Kuva Oscar van der Velde

Aavemainen keijusalama kuvattiin Espanjassa

Espanjalainen ilmakehätutkija onnistui valokuvaamaan poikkeuksellisen tarkasti keijusalama-nimellä tunnetun ilmiön (engl. sprite) kesäkuun alussa. Toisin kuin matalalla ilmakehässä leiskuvat tavanomaiset salamat, keijusalamat esiintyvät noin 40-90 kilometrin korkeudessa eli kaukana ukkospilvien päällä.

"Tämä ihmeellinen porkkanan muotoinen keijusalama välähti Etelä-Ranskan rannikon yläpuolella - noin 250 kilometrin etäisyydellä minusta", kertoo Oscar van der Velde. "Olin asentanut korkeatasoisen valvontakameran parvekkeelleni ja käytin UFOCapture-ohjelmaa ilmiön löytämiseen kuvista."

Ensimmäisen kerran keijusalamat nousivat yleiseen julkisuuteen 1989, kun Minnesotan yliopiston tutkijat valokuvasivat niitä Yhdysvaltain preerioiden yllä. Vaikka kaukana ukkospilvien yllä näkyneistä oudoista välähdyksistä tunnettiin useita aikaisempia raportteja, niiden olemassaoloon ei yleisesti uskottu ennen ensimmäisiä valokuvia.

Keijusalama on yksi muoto niin kutsutuista yläsalamoista. Sen synty liittyy alapuolella olevan ukkospilven voimakkaisiin, positiivisesti varautuneisiin ja maahan osuviin salamaniskuihin. Nopea varauksen muutos synnyttää pilven yläpuolella mesosfäärissä keijusalaman. Kestoltaan ne ovat vain kymmenien millisekuntien luokkaa ja hyvin himmeitä.

Keijuja ja muita yläsalamoita on havaittu lähinnä kaikkein rajuimpien ukkosmyrskyjen, kuten supersolu-ukkosten yhteydessä.

Lue lisää Spaceweather.comin sivuilta (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto