8-vuotias Nicole Oliveira on löytänyt jo useita asteroideja

Brasilialaisen Nicole Oliveiran kerrotaan havainneen peräti 18 uutta asteroidia. Jos löydöt saadaan vahvistettua, hänestä tulee nuorin virallisesti asteroidin löytänyt henkilö.

Kansainvälinen lehdistö on viime päivinä tituleerannut 8-vuotiasta Nicole Oliveiraa maailman nuorimmaksi tähtitieteilijäksi. Hänen kerrotaan nuoresta iästään huolimatta löytäneen jo miltei parikymmentä pikkuplaneettaa.

Oliveira on mukana muun muassa IASC-ohjelmassa, jossa tavalliset kansalaiset voivat osallistua asteroidien etsintään tutkimalla teleskooppien ottamia kuvia omilla tietokoneillaan.

Löytöjen varmistamiseen ja virallistamiseen kuluu pitkä aika. Ne täytyy ensin havaita uudestaan jollakin asteroidien etsintäohjelmiin kuuluvalla suurella teleskoopilla.

"Prosessi ensihavainnosta viralliseen löytöön voi kestää kuudesta kahdeksaan vuotta. Kun asteroidi on saanut virallisen numerokoodin, sen havaitsija voi ehdottaa nimeä IAU:lle", toteaa Patrick Miller IASC-järjestöstä.

Oliveiralla on jo mietittynä nimiä tulevia virallistamisia varten.

"Annan niille nimiä brasilialaisten tutkijoiden mukaan tai perheenjäsenteni kuten äitini ja isäni mukaan", Oliveira toteaa.

Jos jokin Oliveiran havainnoista pystytään vahvistamaan entuudestaan tuntemattomaksi avaruuden kohteeksi, hänestä tulee nuorin virallisesti asteroidin löytänyt ihminen. Tällä hetkellä ennätys on italialaisella Luigi Sanninolla, joka teki löytönsä 18-vuotiaana.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)