3D-tulostimella voi tehdä harrastusvälineitä auringonpimennyslaseista kaukoputken osiin

Tähtiharrastajat voivat nykyisin itse 3D-tulostaa monia hyödyllisiä tavaroita. Tulostuksessa yhdistyvät nopeus, edullisuus ja muokattavuus.

"Aina silloin tällöin tulee vastaan tilanne, jolloin huomaan tarvitsevani erikoisen lisäosan tai sovittimen, jota ei helposti saa oikein mistään", jyväskyläläinen tähtiharrastaja Petri Tikkanen kirjoittaa uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

"Onneksi tähän pulmaan on olemassa uusi ratkaisu: 3D-tulostaminen! Omalla 3D-tulostimella voi valmistaa kotona mitä moninaisempia kappaleita nopeasti ja vaivattomasti."

Tähtiharrastajalle sopivia tulostuskohteita ovat muun muassa aurinkosuodattimen pidikkeet kaukoputkiin, tarkennukseen käytettävä Bahtinovin maski, erilaiset sovittimet sekä kokonaiset kaukoputkien osat.

Itse tulostettuna esimerkiksi Manfrotto 200PL -pikakiinnityslevy keventää kukkaroa vain 0,33 euroa sekä sopivan ruuvin hinnan. Eikä tulostamiseenkaan kulu kuin alle tunti.

3D-tulostimia on kahta perusmallia: muovilangalla tai hartsinesteellä tulostavia. Pienet, tarkat kappaleet tai koriste-esineet on paras tulostaa hartsitulostimella ja suuret kappaleet lankatulostimella.

Myös muovityyppejä on monia erilaisia, ja ne sopivat kaikki hiukan eri käyttötarkoituksiin. 

Oman tulostimen ostamisen sijaan voi myös käyttää internetistä löytyviä tulostuspalveluita. Aiheesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2023.