10 kertaa täysikuuta kirkkaampi - viime yönä tulipallo Suomen yllä

[Päivitetty 12.5. klo 12.20] Keskiviikon ja torstain välisenä yönä noin kello 0.05 nähtiin Etelä-Suomen yllä epätavallisen kirkas tulipallo.

Kappaleen lentoradan analyysin mukaan se lensi lähes suoraan etelästä pohjoiseen. Havaintojen perusteella tulipallo oli voimakkaimmillaan 10 kertaa täysikuuta kirkkaampi.

Torstain aamupäivään mennessä tulipallosta oli saapunut silminnäkijäraportteja Ursan Taivaanvahti-järjestelmään lähes sata kappaletta. Ilmiö on nähty kaikkialla Kemin eteläpuolisessa Suomessa.

"Järkyttävän upea", kuvailee tulipallon Mäntyharjulta nähnyt Markku Siljama Taivaanvahdissa. "Olin etelään avautuvalla parvekkeella, kun korkealla lounaassa ilmestyi kirkas sinivihreä tulipallo, joka kiisi nopeasti pohjoiseen [...] Muutama minuutti katoamisen jälkeen kuului pohjoisen suunnasta kumea heikko ääni."

"Kirkas sininen välähdys tuli ensin, joka oli kuin kameran salaman välähdys", kertoo Maarit Liukkonen Hirvensalmelta. "Itse tulipallo oli kirkkaan keltainen, joka hiipui ja lopuksi hajosi pieniksi murusiksi, jotka kipunoivat noin puoli sekuntia punaisina."

Tulipallo oli näkyvissä parhaalla havaintoalueella jopa 8 sekunnin ajan. Kappale tuli noin 16 kilometrin sekuntinopeudella ja 28 asteen jyrkkyydellä ilmakehään. Se syttyi noin 89 kilometriä korkealla ja sammui näkyvistä 29 kilometrissa.

"Näin kirkkaita näkynee tuskin edes kerran vuodessa", kertoo Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. "Kappaleen tulomassa ilmakehään oli arviolta 10 kiloa, mutta siitä säilyi lennon jälkeen maanpinnalle asti 150 grammaa isoimmassa fragmentissa ja yhteensä jopa pari kiloa pieniä palasia."

Voit raportoida oman havaintosi tulipallolomakkeella.