Yleinen suhteellisuusteoria piti pintansa kovassa testissä

Albert Einsteinin on jälleen kerran todettu olleen oikeassa. Analyysi tähden käyttäytymisestä mustan aukon voimakkaassa painovoimakentässä vastasi Einsteinin yleistä suhteellisuusteoriaa.

Yleistä suhteellisuusteoriaa on testattu enimmäkseen verraten heikoissa painovoimakentissä. Supermassiivisten mustien aukkojen lähellä tehdyt testit ovat kiinnostavampia, koska niiden paljon voimakkaampi painovoima saattaisi paljastaa säröjä Einsteinin teoriasta.

Uudessa tutkimuksessa suhteellisuusteoriaa koeteltiin galaksimme keskuksen supermassiivisen mustan aukon ympärillä kiertävän tähden avulla. Havaitun tähden koodinimi on S0-2 ja se kiertää aukkoa radalla, jolla yksi kierros vie 16 vuotta. 

Tähtitieteilijät tekivät SO-2:sta havaintoja kesällä 2018, jolloin se oli lähimpänä Linnunradan keskustan supermassiivista aukkoa.

"Olimme valmistelleet näiden mittausten tekemistä vuosia", sanoo Andrea Ghez Kalifornian yliopistosta.

Tähden liike onnistuttiin määrittämään ensimmäistä kertaa kolmiulotteisesti, mikä salli ennennäkemättömän tarkkuuden. "Se antoi meille pääsylipun yleisen suhteellisuusteorian testaamiseen", Ghez toteaa. Analyysissa käytettiin apuna myös aiempia mittauksia.

Tutkimuksen mukaan S0-2 käyttäytyi juuri kuten suhteellisuusteoria ennusti. 

"Einstein on oikeassa, ainakin tältä erää", sanoo Ghez. "Havaintomme ovat yhteneväisiä Einsteinin suhteellisuusteorian kanssa."

Aiheesta lisää Kalifornian yliopisto (englanniksi)