Yksinäisiä vetyatomeita havaittiin yli 8 miljardin valovuoden päästä

Tähtitieteilijät ovat jäljittäneet avaruudessa olevaa atomaarista vetyä. Poikkeuksellista havainnossa oli, että se tehtiin yli 8 miljardin valovuoden päässä olevasta galaksista.

Tutkijat ovat punninneet kaukaisen galaksin atomaarisen vedyn. Tulosten perusteella atomaarisella vedyllä on massaa yhteensä lähes kaksi kertaa enemmän kuin saman galaksin kaikilla tähdillä.

Atomaarinen eli yksittäisinä atomeina esiintyvä vety on galaksien perustavaa rakennusainetta. Kun vetyatomit yhdistyvät, ne muodostavat vetymolekyylejä, jotka puolestaan kasautuvat tähdiksi.

Atomaarisen vedyn tutkiminen onkin olennaisessa osassa, jos haluamme ymmärtää galaksien kehityksen koko kaarta.

Yksinäiset vetyatomit tuottavat radiosäteilyä, jonka aallonpituus on noin 21 senttimetriä. Tämä radiosignaali on kuitenkin erittäin heikko.

Tähän asti 21 senttimetrin säteilyä on onnistuttu nappaamaan enintään 4,1 miljardin valovuoden päästä. Nyt tutkijat onnistuivat tuplaamaan ennätyksen ja havaitsemaan tätä säteilyä, kun se oli kulkenut 8,8 miljardin valovuoden matkan.

Uusi ennätys oli mahdollinen painovoimalinssin ansiosta. Kyseisessä ilmiössä havaintokohteen ja havaitsijan välissä on jokin massiivinen kohde kuten galaksijoukko, jonka painovoima taivuttaa kohteesta tulevaa säteilyä.

"Tässä kyseisessä tapauksessa signaali vahvistui noin 30-kertaiseksi", toteaa Nirupam Roy Intian tiedeinstituutista.

Kyseessä on samalla ensimmäinen kerta, kun atomaarisen vedyn 21 senttimetrin säteilyä on havaittu vahvan painovoimalinssin avulla.