Webb-teleskoopin kuva näyttää vastikään syntyneitä tähtiä

Webb-avaruusteleskoopin tiedetoiminnan aloituksesta on tullut kuluneeksi vuosi. Juhlapäivänä julkaistiin otos Käärmeenkantajan rhoo-tähden lähellä sijaitsevasta sumusta.

"Kuva antaa meidän todistaa hyvin lyhyttä ajanjaksoa tähden elinsyklissä. Aurinkokin koki tällaisen vaiheen kauan sitten ja nyt meillä on teknologia nähdä muiden tähtien tarinoiden alku", sanoo Klaus Pontoppidan STScI:stä.

Kuvassa erottuu sumun sisällä ja sen reunoilla noin 50 nuorta tähteä, joista valtaosa on massoiltaan Auringon luokkaa tai hieman kevyempiä.

Näkyvässä valossa pölystä ja kaasusta koostuva sumu näyttäisi hyvin tummalta, mutta Webbin infrapunakuva pystyy näkemään sen sisälle.

Sumun tummimmat alueet ovat tiheimpiä ja monin paikoin sumukeskittymien sisällä on prototähti eli tiivistymässä oleva tähti.

Punainen väri visualisoi vetymolekyylejä. Kellertävän ja oranssin sävyt näyttävät hiilivetyjen molekyylejä, jotka muodostavat harsomaisilta näyttäviä virtauksia ja rakenteita.

Kuvan alaosassa kellertävän alueen keskellä erottuu, miten kuva-alueen massiiivisin tähti on raivannut ympärilleen pallomaisen tyhjän alueen tähtituulellaan ja valopaineellaan.

Käärmeenkantajan rhoo -tähden sumu sijaitsee meistä noin 460 valovuoden etäisyydellä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)