Webb löysi varhaisesta maailmankaikkeudesta kaksi yhdistyvää mustaa aukkoa

Tähtitieteilijät ovat tutkineet kahden galaksin ja niiden massiivisten mustien aukkojen yhdistymistä. Kohteet sijaitsevat noin 13 miljardin valovuoden päässä maapallolta.

"Löytömme viittaa siihen, että sulautuminen on tärkeä reitti mustien aukkojen nopeaan kasvuun jopa kosmisessa aamunkoitossa", kertoo Hannah Übler Cambridgen yliopistosta.

Webb-avaruusteleskooppi tutki kahden erittäin kaukaisen galaksin ja niiden keskellä olevien massiivisten mustien aukkojen yhdistymistä. Toinen aukoista on 50 miljoonan Auringon massainen. 

"Toisen mustan aukon massa on todennäköisesti samanlainen, vaikka sitä on paljon vaikeampi mitata, koska tämä toinen musta aukko on hautautunut tiheään kaasuun", toteaa Roberto Maiolino Cambridgen yliopistosta.

Valon hitauden vuoksi kauas katsottaessa tähtitieteilijät katsovat aina myös menneisyyteen. Nyt tutkitut galaksit sijaitsevat niin etäällä, että ne näkyvät aikana, jolloin universumi oli vain 740 miljoonan vuoden ikäinen.

Kyseessä onkin kaukaisin ja varhaisin havaittu mustien aukkojen yhdistyminen. Webb-teleskoopin tulokset osoittavat, että mustat aukot muovasivat galaksien kehitystä aivan alusta lähtien.

Aiheesta lisää Webb-teleskooppi (englanniksi)