Webb kuvasi painovoimalinssin venyttämiä galakseja
Infrapunahavainnot tuovat uuden näkökulman kaukaisiin kohteisiin. James Webb -avaruusteleskoopin kuva kaukaisesta galaksijoukosta paljastaa kiehtovia yksityiskohtia.
Kuvassa näkyvä El Gordon galaksijoukko on meistä 7,6 miljardin valovuoden päässä. Se on massiivisin galaksijoukko, joka tunnetaan tuolta ajalta. Tutkijoille vielä kiinnostavampia ovat ne galaksijoukon muodostaman painovoimalinssin esiin tuomat yksityiskohdat, jotka sijaitsevat kauempana.
"El Gordon linssi-ilmiö lisää kaukana olevien galaksien kirkkautta ja suurentaa niitä. Se antaa ainutlaatuisen ikkunan varhaiseen maailmankaikkeuteen", sanoo Brenda Frye Arizonan yliopistosta.
Yksi jännittävistä yksityiskohdista on lempinimen "kalastuskoukku" saanut kaari. Se erottuu punaisena kuvan oikeassa reunassa. Kalastuskoukun arvioidaan olevan selvästi Linnunrataa pienempi kiekkomainen galaksi ja sijaitsevan 10,6 miljardin valovuoden etäisyydellä.
Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta on kuvan keskustasta alavasemmalle sijaitseva nauhamaiseksi venynyt galaksin kuva. Noin 11 miljardin valovuoden päässä olevasta galaksista on hämmästyttävästi saatu erotettua yksittäinen punainen jättiläistähti. Sille on annettu lempinimi Quyllur. Kyseessä on kaukaisin toistaiseksi tunnettu yksittäinen punainen jättiläistähti.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)