Webb ja Hubble yhdistivät voimansa "historian värikkäimpään" galaksikuvaan

Kahden galaksijoukon kolari 4,3 miljardin valovuoden päässä on monipuolinen kohde. Maailman tunnetuimpien avaruusteleskooppien Webbin ja Hubblen kyvyt yhdistettiin uuteen kuvaan siitä.

Avaruusjärjestöt Nasa ja ESA kutsuvat tänään julkaistua väärävärikuvaa historian värikkäimmäksi kuvaksi maailmankaikkeudesta. Kuva kattaa aallonpituuksia 0,4–5 mikrometrin alueella eli näkyvässä valossa, lähi-infrapunassa ja keski-infrapunassa.

Kauniin ulkonäön lisäksi tutkijat hakivat kuvauskampanjassa nopeita muutoksia kuva-alan kohteista.

"Kutsumme MACS0416:ta joulukuusigalaksijoukoksi, koska se on niin värikäs ja siinä on vilkkuvia valoja. Näemme ohimeneviä tapahtumia kaikkialla", selittää Haojing Yan Missourin yliopistosta Columbiasta.

Tutkimusryhmä paikallisti 14 kirkkauttaan muuttanutta kohdetta, kun Webbin havaintoja tehtiin kolmessa osassa parin viikon väliajoin. 

Kuvassa erottuu galaksijoukon gravitaatiolinssin muodostamaa vääristymää. Linssi-ilmiö tuo myös taustataivaalta näkyviin kohteita, jotka olisivat muutoin liian heikkovaloisia havaittaviksi.

Yksi gravitaatiolinssin vahvistamista ja kirkkauttaan vaihtavista kohteista oli erikoinen tähtijärjestelmä, joka on saanut nimen Mothra. Se sijaitsee noin seitsemän miljardia valovuotta kauempana kuin galaksijoukko.

Sama kohde löytyi yllättäen myös Hubblen yhdeksän vuotta aiemmin tekemistä havainnoista, mikä on erikoista. Tutkijat eivät osaa toistaiseksi selittää kohteen luonnetta.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)