Webb-avaruusteleskooppi kuvasi kuuluisat Luomisen pilarit
Tähtien syntypaikat pölyn ja kaasun pilareissa Kotkasumussa ovat yksi Hubble-avaruusteleskoopin tunnetuimmista kuvista. Nyt julkaistiin uusi James Webb -avaruusteleskoopin näkymä alueeseen.
Luomisen pilareina tunnettu sumualue sijaitsee Käärmeen tähtikuviossa osana Kotkasumua noin 6 500 valovuoden etäisyydellä meistä.
Hubblen ja Webbin kuvissaan käyttämät erilaiset aallonpituusalueet paljastavat eri yksityiskohtia sumusta. Näkyvän valon kapeakaistasuotimilla otetussa Hubblen kuvassa erottuu pilareista eli tiheistä sumun osista lähinnä niiden siluetti taustaa vasten.
Webb puolestaan paljastaa sumun eri lämpötiloissa olevien osien omaa lämpösäteilyä ja näkee syvemmälle sumujen sisälle. Myös tähtien keskinäiset kirkkaudet ovat kuvissa erilaiset.
Kuvassa keskimmäisenä näkyvä "pilari" on avaruudessa noin viiden valovuoden mittainen ja taivaalla kahden kaariminuutin eli 1/30-asteen pituinen. Webbin kuvassa ei näy galakseja, koska koko alue on tähtienvälisen kaasun kyllästämää ja peittää näkyvistä kauempana sijaitsevat kohteet.
Webbin NIRCam-kameran lähi-infrapunassa ottama kuva on täydessä koossaan 123 megapikselin kokoinen. Myöhemmin on todennäköisesti luvassa Webbin pidemmän aallonpituusalueen MIRI-kameran kuva samasta alueesta.
Hubble otti alkuperäisen kuvansa pilareista vuonna 1995 ja palasi kohteeseen uusitulla kamerallaan vuonna 2014. Tuolloin Hubble otti myös infrapunakuvan. Lisäksi Herschel-avaruusteleskooppi kuvasi Kotkasumua laajemmin infrapunassa vuonna 2012.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)