Webb-avaruusteleskooppi kuvasi galaksien meren

Webbin uudessa kuukauden kuvassa näkyy suuri määrä kaukaisia galakseja Herkuleksen tähtikuviossa. Lähi-infrapunassa otettu kuva demonstroi teleskoopin havaintokykyä kaukaisiin galaksikohteisiin.

Etualalla oleva suuri spiraaligalaksi LEDA 2046648 sijaitsee meistä hieman yli miljardin valovuoden etäisyydellä. Sakaramaiset kohteet ovat etualan tähtiä.

Webb-teleskoopin yhtenä tavoitteena on mitata tuhansien galaksien kemiallisia koostumuksia. Tutkijat haluavat selvittää, miten raskaiden alkuaineiden osuus kasvaa galaksien kehittyessä, kun tarkastellaan eri etäisyyksillä ja samalla eri vaiheessa maailmankaikkeuden historiaa olevia kohteita.

Kuva on otettu neljän eri suotimen läpi. Taltioidun infrapunavalon aallonpituudet ovat 1,5–3,6 mikrometriä. Lyhin aallonpituus on väritetty sinisellä ja pisin punaisella. Otoksesta on julkaistu myös zoomattava versio.

James Webb -teleskooppi laukaistiin avaruuteen joulukuussa 2021. Käyttöönoton, kalibrointien ja koekuvien jälkeen teleskooppi aloitti tiedetoimintansa heinäkuussa 2022.

Teleskoopin käyttöiäksi on suunniteltu vähintään viisi vuotta, mutta Nasa uskoo sen pysyvän toimintakuntoisena yli vuosikymmenen, ellei yllätyksiä tule vastaan.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)