Vuoden 1006 supernovan aiheuttaja selvisi

Vuonna 1006 näkynyt supernova saattoi johtua kahden valkoisen kääpiötähden yhdistymisestä. Eurooppalaisen tutkimusryhmän tulokset julkaistiin arvostetussa Nature-lehdessä.

Kyseinen supernova on kirkkain tähtiräjähdys, minkä paljain silmin näkymisen ihmiskunta on kirjannut ylös. Ilmiötä ihmeteltiin ympäri maapalloa. Kiinalaisten havaitsijoiden mukaan uusi tähti oli näkyvillä jopa kolmen vuoden ajan.

Nyt tehdyssä etsinnässä alueelta ei kuitenkaan löytynyt tähteä, joka ominaisuuksiensa puolesta voisi selittää vuoden 1006 supernovan.

"Olemme tehneet laajan tutkimuksen vuonna 1006 räjähtäneen supernovan ympäristöstä, emmekä löytäneet mitään", totesi tutkija Jonay González Hernández Espanjan IACista.

"Tämän perusteella esitämme, että tapahtuma oli todennäköisesti seurausta kahden suunnilleen yhtä massiivisen valkoisen kääpiötähden törmäyksestä ja sulautumisesta."

Tämänkaltainen supernovaräjähdys on niin raju, että molempien tähtien kaikki materia olisi lentänyt avaruuteen eikä jäljelle olisi jäänyt mitään muuta kuin oheisessa kuvassa näkyvä joka suuntaan leviävä materiapilvi. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2013 tai 2/2013)

Aiheesta lisää Barcelonan yliopisto (englanniksi)