Vieraan galaksin tähdeltä havaittiin kaasu- ja pölykiekko
Tähtien kehitys avautuu tutkijoille yhä paremmin havaintovälineiden kehittyessä. VLT-teleskooppi on tehnyt historiaa erottamalla tähden ympärillä olevan kiekon ensi kertaa oman galaksimme ulkopuolelta.
"Olemme löytäneet ainesuihkut, jotka lähtevät tästä nuoresta ja massiivisesta tähdestä. Niiden läsnäolo on merkki meneillään olevasta ainekiekon kerääntymisestä", sanoo Anna McLeod Durhamin yliopistosta.
Tutkittu tähtijärjestelmä HH 1177 sijaitsee Suuressa Magellanin pilvessä noin 160 000 valovuoden etäisyydellä meistä.
Massiivinen nuori tähti on syvällä laajan tähtisumun sisässä. Tähti on jo ehtinyt raivata pois pölyn ja kaasun muodostaman kotelon, joka ympäröi tähteä sen muodostuessa.
Tähti vetää painovoimallaan sumusta ainetta, jota kerääntyy vähitellen kiekoksi. Osa aineesta sinkoutuu suihkuina avaruuteen kiekon pyörimisakselin suuntiin. Kiekkoa esitellään myös YouTube-animaatiossa.
Suuri ja Pieni Magellanin pilvi ovat Linnunrataa huomattavasti pienempiä galakseja. Ne sijaitsevat eteläisellä taivaalla eikä niitä voi havaita Suomesta. Päiväntasaajan lähistöltä tai sitä etelämpää yötaivasta katsoessa ne voi erottaa paljain silmin.