Vertailu 369 lajitoveriin - oman Aurinkomme aktiivisuus on yllättävän vähäistä

Oma emotähtemme on suorastaan hämmästyttävän rauhallinen. Tutkijat tulivat tähän tulokseen analysoituaan useita satoja auringonkaltaisia tähtiä. 

Auringon kirkkaudessa tapahtuu jatkuvasti pieniä muutoksia. Nykyaikana niitä seurataan edistyneillä laitteilla, mutta vanhempaankin dataan pääsee käsiksi.

Epäsuoria mittaushavaintoja keskustähtemme aktiivisuudesta on jopa 9 000 vuoden ajalta. Vaihtelut ovat tallentuneet puiden vuosirenkaisiin ja jäätiköihin.

"Auringon koko elinkaaressa 9 000 vuotta on kuitenkin silmänräpäys", toteaa Timo Reinhold MPS-tutkimuskeskuksesta.

"On kuviteltavissa, että Aurinko käy läpi tuhansien vuosien pituista hiljaisempaa vaihetta ja meillä on siksi vääristynyt kuva tähdestämme."

Koska Auringon muinaiseen kirkkaudenvaihteluun ei päästä käsiksi, tutkijat ryhtyivät keräämään tietoja mahdollisimman monesta tähdestä, joilla on Aurinkoon verrattuna samanlainen lämpötila, ikä, alkuainejakauma sekä pyörähdysaika.

Lopputulos oli melkoinen yllätys.

Vertailu 369 auringonkaltaisen tähden kanssa osoitti, että näiden kirkkauden vaihtelut ovat tyypillisesti viisi kertaa voimakkaammat verrattuna Auringon vaihteluihin.

"Olimme erittäin yllättyneitä siitä, että useimmat auringonkaltaiset tähdet ovat niin paljon aktiivisempia kuin Aurinko", kertoo Alexander Shapir MPS-tutkimuskeskuksesta.