Vastasyntyneen kaksoistähden ympäriltä löytyi kuumia pisteitä

Juuri muodostuneen tähden pöly- ja kaasukiekosta nousi yllättäen esiin kolme kuumaa pistettä. Kyse ei ollut syntymässä olevista eksoplaneetoista. 

Tähtitieteilijät ottivat hiljattain Chilessä sijaitsevalla ALMA-teleskoopilla yksityiskohtaisia kuvia nuoresta kaksoistähdestä. Kohde tunnetaan koodinimellä IRAS 16293-2422.

Tutkijat huomasivat, että nuori kaksoistähtipari eli kaksi prototähteä eivät yllättäen olleetkaan sitä ympäröivän ainekiekon ainoa lämmön lähde. ALMAn poikkeuksellisen tarkoissa kuvissa hohti jotain muutakin.  

"Me pystyimme suurentamaan näkymän keskiselle alueelle ja totesimme, että kuuma pöly ei korreloi prototähtien sijainnin kanssa", sanoo María José Maureira Max Planck -instituutista.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että oudot kuumat pisteet vaikuttavat syntyneen nopeasti liikkuvan kaasun paineaalloista.

Ilmiö on verrattavissa yliäänennopeudella kulkevan lentokoneen synnyttämiin shokkiaaltoihin ilmassa.

Näin syntyvä kuumuus vaikuttaa olevan tärkeä tekijä nuorten tähtien ja niitä ympäröivien materiaalikiekkojen muodostumisen aikaan. 

"Tämä paljastaa, että meidän nykyiset kiekkomallimme ovat epätäydellisiä ja niihin tulisi sisällyttää jokin ylimääräinen lämmönlähde", sanoo Jaime Pineda Max Planck -instituutista.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)