Valkoinen kääpiötähti kristallisoituu hiljalleen timantiksi

Kosmisesta naapurustosta on paljastunut kuollut tähti, jonka ydin on kiteytymässä timantiksi. Koko prosessiin voi kulua enemmän aikaa kuin mitä universumilla on tällä hetkellä ikää.

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on löytänyt valkoisen kääpiötähden, jonka ydin on hiljalleen muuttumassa timantiksi. Tähti koostuu pääasiassa hiilestä ja metallisesta hapesta.

Hiilen kristallisoituminen timantiksi on hidas prosessi. Kokonaisuudessaan se voi kestää jopa kauemmin kuin mitä maailmankaikkeudelle on tähän mennessä ehtynyt kertymään ikää.

Valkoiset kääpiöt puolestaan ovat kuolleita tähtiä, jotka hiljalleen viilenevät, koska niiden sisuksissa ei enää tapahdu ydinfuusiota. Kristallisoituminen kuitenkin tuottaa jonkin verran lämpöä, ja näin hidastaa tähden viilenemistä.

Nyt tutkittu valkoinen kääpiö kuuluu neljän tähden muodostamaan järjestelmään. Koska systeemin kaikki tähdet ovat todennäköisesti syntyneet samaan aikaan, kumppanien avulla voidaan arvioida myös valkoisen kääpiön ikää.

"Käytämme tätä tosiasiaa, kun yritämme mitata valkoisen kääpiön ytimen kiteytymisen aiheuttamaa jäähtymisviivettä", todetaan Southern Queenslandin yliopiston Alexander Vennerin ryhmän tutkimusjulkaisussa.  

Kohde sijaitsee vain 104 valovuoden päässä maapallolta eli kotigalaksimme Linnunradan mittakaavassa se kuuluu lähinaapureihimme.   

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)