Uusi simulaatio mallintaa universumia entistä tarkemmin

Illustris TNG -tietokonemallilla on mittaa miljardi valovuotta sivua kohti. Tähän mennessä tarkin simulaatio tulee parantamaan ymmärrystämme suuren mittakaavan ilmiöistä maailmankaikkeudessa.

Illustris TNG on päivitetty versio neljän vuoden takaisesta Illustriksesta. Alun perin sivultaan 350 miljoonan valovuoden mittaisen kuutionmuotoisen universumin kokoa on uudessa mallissa nostettu miljardiin valovuoteen.

Simulaatio seuraa aineen jakautumista universumissa.

Laskemiseen käytettiin Saksan tehokkainta supertietokonetta Stuttgartissa. Toinen simulaatioiden pääajoista käytti 24 000 prosessoria ja vei aikaa yli kaksi kuukautta.

"Uudet simulaatiot tuottivat yli 500 teratavua dataa", sanoo Volker Springel Heidelbergin yliopistosta.

"Tämän valtavan datavuoren analysointi pitää meidät kiireisinä vuosia eteenpäin ja se lupaa tarjota monia uusia ja jännittäviä näkemyksiä erilaisiin astrofysikaalisiin prosesseihin."

Illustris TNGn avulla pystytään esimerkiksi seuraamaan, miten supermassiiviset mustat aukot vaikuttavat pimeän aineen jakaumaan ja kuinka raskaat alkuaineet syntyvät ja leviävät kosmoksessa.

Se auttaa syventämään ymmärrystämme myös galaksien kehityksestä ja voi tarjota näkymän omankin galaksimme menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Aiheesta lisää Simons Foundation (englanniksi)