Ultrasyvä kuva galaksijoukkoon paljastaa tähtien hehkua ja pimeää ainetta
Yhdysvaltain tiedesäätiö NSF juhlistaa alkanutta vuotta kuvalla Ilmapumpun galaksijoukosta. Otoksen taustalla erottuu tuhansia hyvin etäisiä ja himmeitä galakseja.
Galaksijoukon nimi viittaa sen tähdistöön. Antlia eli Ilmapumppu on pieni tähdistö, joka sijaitsee eteläisellä taivaanpuoliskolla eikä näy Suomeen.
Joukon pääjäsenet ovat kaksi suurta elliptistä galaksia, NGC 3268 ja 3258, joiden arvioidaan olevan vähitellen sulautumassa toisiinsa.
Pitkän valotusajan kuvassa erottuu myös galaksien välissä sijaitsevien tähtien himmeää valoa. Kun katsoo kuvan tummaa taustaa, voi huomata, että taivas on joissakin kohdissa mustan sijaan hieman sinertävä.
Etualan galaksijoukon taustalla siintää tuhansia selvästi kauempana sijaitsevia galakseja.
Galaksijoukkoihin keskittyvän pimeä aineen määrä voidaan arvioida tutkimalla taustan galaksien muotojen ja sijaintien vääristymiä, jotka johtuvat etualan kohteiden aiheuttamista painovoimalinsseistä.
Nyt julkaistu kuva otettiin 4-metrisellä Blanco-teleskoopilla Cerro Tololon observatoriossa Chilessä. Otoksesta on julkaistu myös selitetty versio, jossa joitakin kiinnostavista alueista on zoomattu.
Kuva on eräänlaista esimakua Yhdysvaltain tiedesäätiön merkittävälle projektille. Uutta Vera Rubin -observatoriota valmistellaan parhaillaan tämän vuoden kesällä koittavaan ensivaloonsa.
Vera Rubinin (LSST) 8,4 metrin peilin kaukoputkella varustettu observatorio poikkeaa toimintatavaltaan selvästi nykyisistä suurista teleskoopeista, sillä se tulee skannaamaan yötaivasta jatkuvasti suuri alue kerrallaan.
Aiheesta lisää NOIRLab (englanniksi)