Uusia painovoima-aaltojen lähteitä löytyy jo viikoittain

LIGO- ja Virgo-observatoriot ovat julkaisseet päivitetyn katalogin tähän mennessä havaituista painovoima-aalloista. Signaalit kertovat massiivisten kappaleiden yhteensulautumisista.

Viimeisen puolen vuoden aikana LIGO- ja Virgo-observatoriot ovat löytäneet peräti 39 uutta painovoima-aaltokohdetta. Observatorioiden julkaisemassa päivitetyssä katalogissa on nyt yhteensä 50 havaintoa painovoima-aalloista.

Aallot syntyvät, kun neutronitähdet tai mustat aukot törmäävät keskenään. Lopputuloksena on entistäkin massiivisempi kohde.

"Saamme rikkaamman kuvan painovoima-aaltojen lähteistä. Kohteiden massat vaihtelevat suuresti noin Aurinkomme massaisista kappaleista yli 90 kertaa massiivisempiin kohteisiin", kertoo löydöistä Frank Ohme Hannoverin Max Planck -instituutista.

Nopea löytötahti on osoitus siitä, miten tehokkaaksi painovoima-aaltojen metsästys on hiljattain muuttunut. Ensimmäiset suorat havainnot painovoima-aaltojen olemassaolosta saatiin vuonna 2016. Nyt näitä suurienergisiä tapahtumia nähdään jo keskimäärin viiden päivän välein.

Suurin syy parantuneeseen tehokkuuteen on painovoima-aaltoja mittaavissa observatorioissa hiljattain tehdyt uudistukset sekä kyky poistaa taustakohinaa entistäkin paremmin. Näin tutkijat ovat pystyneet tarkkailemaan aiempaa suurempaa avaruuden tilavuutta.

Aiheesta lisää Virgo (englanniksi)