Tutkijat löysivät yhden muinaisen avaruuden kaasupilven lisää

Kaukaisessa universumissa havaittu kaasupilvi on kosminen fossiili, jossa ei ole räjähtäneiden tähtien synnyttämiä alkuaineita. Kyseessä on vasta kolmas tämäntyyppinen kohde, jonka tähtitieteilijät ovat löytäneet. 

"Minne tahansa katsomme, universumin kaasu on räjähtävien tähtien raskaiden alkuaineiden jätteen saastuttamaa", sanoo Fred Robert Swinburnen yliopistosta.

Nyt Havaijin Keck-teleskoopilla löydetty uusi kaasupilvi vaikuttaa kuitenkin koskemattomalta. Puolentoista miljardin vuoden ikäisessä universumissa esiintyvässä pilvessä ei ole merkkejä vetyä raskaammista alkuaineista.

Astronomit tutkivat pilveä sen takana olevan tähtimäisen kirkkaan ja hyvin etäisen galaksin eli kvasaarin valon avulla. Kvasaarin valon spektristä pystyttiin selvittämään välissä olevan kaasupilven koostumusta.

"Jos sillä on lainkaan raskaampia alkuaineita, niitä täytyy olla vähemmän kuin 1/10 000 siitä mitä näemme Auringossa. Tämä on äärimmäisen vähän. Kaikkein huokuttelevin selitys on, että se on aito alkuräjähdyksen muinaisjäännös", sanoo Robert.

Ennestään tällaisia kosmisia reliktejä tunnettiin kaksi kappaletta. Ne löydettiin sattumalta. Nyt havaittu kolmas pilvi oli systemaattisen etsinnän tulos.

Aiheesta lisää W. M. Keck Observatory (englanniksi)