Tutkijat löysivät merkkejä pimeän aineen liikkumisesta galakseissa

Kääpiögalakseissa on havaittu todisteita siitä, että pimeä aine voi lämmetä ja kulkeutua ulommaksi. Ilmiö liittyy epäsuorasti galaksien nuorten tähtien tuuliin.

Ryhmä astrofyysikkoja mittasi pimeän aineen määrää kuudessatoista kääpiögalaksissa, joiden kehityshistoriat olivat hyvin erilaisia.

He huomasivat, että galakseilla, jotka olivat aikoja sitten lopettaneet tähtien muodostuksen, oli ytimissään enemmän pimeää ainetta kuin galakseilla, jotka synnyttävät yhä tähtiä.

Tähtiä muodostavien galaksien ytimien vähäisempi pimeä aine selittyy tutkijoiden mukaan nuorten tähtien voimakkailla tuulilla, jotka puhaltavat kaasua ja pölyä pois galaksin keskuksesta.

Siellä on siksi vähemmän massaa, joka vetäisi pimeää ainetta painovoimallaan puoleensa. Vähentyneen painovoimavaikutuksen seurauksena pimeä aine saa lisää energiaa ja matkaa etäämmälle keskustasta.

Ilmiö tunnetaan nimellä pimeän aineen kuumeneminen. Tutkimuksen tehneen tiimin mukaan tämä on ensimmäisen kerta, kun siitä saadaan havaintotodisteita.

"Löysimme merkittävän suhteen pimeän aineen ja elinikäisen tähtimuodostuksen määrän välillä näiden pikkuruisten kääpiögalaksien keskuksissa. Tähtiä muodostaneiden kääpiöiden ytimissä pimeä aine näyttäisi kuumentuneen ja työntyneen ulos", sanoo Justin Read Surreyn yliopistosta.

Universumin massasta suurimman osan käsittävän pimeän aineen koostumusta ei tunneta. Se vuorovaikuttaa muun aineen kanssa yksinomaan painovoiman välityksellä.

Aiheesta lisää Surreyn yliopisto (englanniksi)