Tutkijat löysivät ennätysnopean kaksoistähden – kiertoaika on vain muutamia minuutteja

Tähtitieteilijät ovat löytäneet kaksi valkoista kääpiötähteä, jotka kiertävät ennätysnopeasti toistensa ympäri. Kyseessä on ensimmäinen kunnon havainto ultralyhyen jakson kaksoistähdestä.

Nyt tutkitun valkoisten kääpiöiden muodostaman kaksoistähden kirkkaus näyttää himmenevän hetkeksi aina 6,91 minuutin välein.

Tämän oletetaan johtuvan siitä, että kaksikon kylmempi osapuoli menee maapallon suunnasta katsottuna kuumemman kääpiötähden eteen. Siten tähdiltä kestää alle 7 minuuttia yhteen kierrokseen toistensa ympäri.

"Joitain muitakin ultralyhyen jakson omaavia kaksoistähtiä on löytynyt aiemmin. Niiden signaali on kuitenkin ollut niin heikko, ettemme ole koskaan olleet todella varmoja, ovatko ne sitä mitä olemme ajatelleet", toteaa Kevin Burdge Caltechista.

"Tämä on kuitenkin pimentyvä kohde, joten se on ensimmäinen yksiselitteinen havainto alle 10 minuutin jakson omaavasta järjestelmästä."

Valkoiset kääpiöt ovat erittäin tiheitä tähtiä, jotka ovat kooltaan Maan suuruusluokkaa. Ne syntyvät, kun Auringon kokoisen tähden polttoaine loppuu ja sen ulko-osat sinkoutuvat avaruuteen jättiläisvaiheen lopuksi.

Kääpiöt kiertävät toisiaan niin lähekkäin, että järjestelmä mahtuisi Saturnuksen sisälle. Kaksikko sijaitsee noin 8 000 valovuoden päässä maapallolta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)