Tutkijat löysivät ennätyshitaan pulsarin

Uusi löytö moninkertaisti pulsarien hitausennätyksen kertaheitolla. Nyt löydetty kohde pyörii lähes kolme kertaa entistä verkkaisemmin.

"Tämä löytö oli täysin odottamaton. Me olemme yhä vähän shokissa siitä, että pulsari voi pyöriä niin hitaasti ja yhä tuottaa radiopulsseja", sanoo Jason Hessels Amsterdamin yliopistosta. 

Kassiopeian tähdistössä sijaitseva ennätyspulsari löytyi matalia radiotaajuuksia havaitsevalla LOFAR-teleskoopilla. Kohde pyörii vain kerran 23,5 sekunnissa, mikä on suuri hyppäys edellisen ennätyksenhaltijan 8,5 sekunnista. 

"Nähtävästikin radiopulsarit voivat olla hitaampia kuin odotimme. Tämä haastaa ja kehittää teorioitamme siitä, kuinka pulsarit loistavat", sanoo Hessels. 

Pulsarit ovat nopeasti pyöriviä neutronitähtiä, joiden magneettisilta navoilta purkautuva voimakas ainesuihku pyyhkii avaruutta majakan valokiilan lailla.

Kaikkein nopeimmalla tunnetulla pulsarilla yhteen pyörähdykseen menee vain 1,4 millisekuntia eli se ehtii sekunnissa tehdä 716 kierrosta. 

Vaikka nyt löydetty pulsari on äärimmäisen hidas, sen radiopulssin pituus oli kuitenkin lyhyt, vain 0,2 sekuntia. Tämä tarkoittaa, että pulsarin ainesuihkut ovat hyvin kompakteja.

"Suihku on niin kapea, että se olisi saattanut helposti mennä maapallon ohi", sanoo Chia Min Tan Manchesterin yliopistosta. 

Aiheesta lisää Manchesterin yliopisto (englanniksi)