Tutkijat kehittivät täysin mustan aineen

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet hiilinanoputkipinnoitteen, joka imee jopa 99,9 prosenttia kaikesta siihen osuvasta valosta. Tulos julkaistiin Applied Physics Letters -lehdessä.

Koska valoa ei heijastu käytännössä yhtään, pinnoitetut kappaleet eivät ole vain mustia, vaan ne myös näyttävät menettävän kolmiulotteisen muotonsa. Näin ollen todellisesta muodostaan riippumatta kaikki näin pinnoitetut kohteet näyttävät mustilta levyiltä tai rei'iltä avaruudessa. Pinnoitetut kappaleet erottuvat vain koska ne peittävät takanaan olevat kohteet.

Tutkijoiden mukaan pinnoitteella voitaisiin esimerkiksi vähentää hajavaloa teleskoopeissa tai rakentaa aurinkoenergiaan perustuvia lämmittimiä. Teoriassa samaa menetelmää on mahdollista käyttää myös paljon suuremmassa mittakaavassa.

"Jos planeetta tai tähti olisi ympäröitynä tiheällä, pölyisellä valoa imevällä hiilinanoaineesta koostuvalla kaasukehällä, se olisi saman periaatteen mukaisesti näkymätön", pohtii tutkimusta johtanut Jay Guo Michiganin yliopistosta. "Se olisi täysin pimeä sähkömagneettisten aaltojen havaitsemiseen perustuville laitteillemme."

Aiheesta lisää Michiganin yliopisto (englanniksi)