Tutkijat havaitsivat mustaa aukkoa kiertävän renkaan kimaltelevan

Vanhojen havaintojen analysointi on paljastanut, miten viime vuonna valokuvattu supermassiivinen musta aukko on vuosien aikana muuttunut. Aukkoa ympäröivä kirkas valosirppi näyttää huojuvan.

Reilu vuosi sitten julkaisiin ensimmäiset kuvat mustasta aukosta. Event Horizon -teleskoopin kuvissa näkyi Messier 87 -galaksin ytimessä sijaitseva supermassiivinen musta aukko. Jättiläisellä on massaa jopa 6,5 miljardin Auringon verran.

Nyt tutkijat ovat hyödyntäneet aiemmin tehtyjä havaintoja samasta kohteesta selvittääkseen, miten kuva on muuttunut vuosien mittakaavassa.

"Viime vuonna näimme kuvan mustan aukon varjosta. Se koostui M87:n ympäri kieppuvan kuuman plasman muodostamasta kirkkaasta sirpistä ja tummasta keskusosasta, jossa oletamme mustan aukon tapahtumahorisontin olevan", pohjustaa Maciek Wielgus Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta.

"Nuo tulokset perustuivat vain yhden viikon aikana tehtyihin havaintoihin, joka on aivan liian lyhyt aika, jotta voi nähdä paljon muutoksia."

Nyt hyödynnetyt vuosien 2009–2013 havainnot ovat liian niukkoja, jotta niiden avulla olisi pystytty rakentamaan varsinaista valokuvaa. Tilastollinen mallintaminen mahdollisti kuitenkin muutosten tutkimisen.

Tulosten perusteella mustaa aukkoa ympäröivän kirkkaan renkaan halkaisija on pysynyt ennusteiden mukaisesti samana. Havainnot paljastivat kuitenkin yllätyksen: renkaan kirkkain osa näyttää siirtyneen ajan myötä.

"Koska ainevirta on pyörteilevää, sirppi näyttää huojuvan", Wielgusen selittää.

"Näemme itse asiassa melko paljon vaihtelua, eivätkä kaikki mallit salli niin suurta huojuntaa. Tämä tarkoittaa, että voimme alkaa hylätä joitain malleja havaintojen perusteella."

Aiheesta lisää EHT (englanniksi)