Tutkijat havaitsivat moninkertaisten tähtien syntyalueen

Alma-teleskoopilla saadut havainnot ovat osoittaneet, että tähdet tulevat maailmaan kaksosina, kolmosina tai tätäkin suurempina ryhminä. Löytö tukee tähtisynnyn hierarkkista mallia.

"Lopultakin saimme yksityiskohtaisen näkymän runsaaseen kirjoon moninkertaisia tähtisysteemejä massiivisessa tähtisyntyalueessa", sanoo Henrik Beuther Max Planck -instituutista.

Tähän mennessä moninkertaisista prototähdistä oli saatu vain harvoja yksittäisiä todisteita, mutta nyt Almalla tehdyissä havainnoissa niitä nousi esiin kokonainen joukko suuresta avaruuden kaasupilvestä. Neljän kaksoistähden lisäksi Alma löysi kolmois-, nelois- ja viitostähtien kehdot.

Tulos on sitäkin innostavampi, koska se tarjoaa todisteen juuri tietyntyyppiseen skenaarioon suurimassaisten tähtien muodostuksessa, sanoo Beuther.

Kyse on tietokonesimulaatioilla mallinnetusta hierarkkisesta prosessista, jossa isosta kaasupilvestä tiivistyy erillisiä keskittymiä. Ne hajoavat edelleen pienemmiksi tähtiperheitä tuottaviksi yksiköiksi.

Tutkimus on vasta alkusoittoa, sillä se käsittää vain yhden Alman vuosina 2016–2019 havaitsemasta kolmestakymmenestä tähtien syntyalueesta. Jäljellä olevien analyysi on parhaillaan menossa ja tulossa on myös 20 uutta aluetta Alman tuoreemmista havainnoista.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)