126 vuotta pimentynyt kaksoistähti muuttaa käytöstään

Tuore analyysi käsittää havaintoja HS Hydra -kaksoistähdestä reilun vuosisadan ajalta. Tähtien ennustetaan lopettavan toistensa pimentämisen aivan näinä aikoina.

Meistä 342 valovuoden päässä sijaitseva HS Hydra on pimentyjäkaksoistähti. Maasta katsottuna molemmat tähdet kulkevat toistensa editse, kun ne kiertävät yhteistä painovoimapistettä.

Nyt tutkijat ovat raportoineet Amerikan tähtitieteellisen seuran tapaamisessa havaintoja tämän tähden pimennyksistä, jotka käsittävät kaikkiaan 126 vuoden jakson.

"HS Hydran havaintoarkisto kattaa käytännössä modernin tähtitieteen historian – 1800-luvun lopun kuvauslevyistä satelliittikuviin vuonna 2019", sanoo James Davenport Washingtonin yliopistosta.

"Kaivautumalla näihin havaintoihin me dokumentoimme tämän harvinaisen pimentyvän kaksoistähden täydellisen nousun ja laskun."

Havainnoista ilmenee, että tähdet alkoivat pimentää toisiaan vuosisata sitten. 1960-luvulla saavutettiin tilanne, jossa pimennykset olivat lähes täydellisiä.

Tästä eteenpäin tähdet ovat alkaneet peittää toisiaan vähemmän, ja ensi kuussa pimennysten ennustetaan loppuvan kokonaan.

Syynä vaihteluun astronomit uskovat olevan kolmannen tähden, jota ei ole vielä havaittu. Se muuttaa kaksoistähden asentoa planeettaamme nähden.

Tällaiset niin sanotut muuttuvat pimentyjäkaksoistähdet ovat harvinaisia. Niitä tunnetaan Davenportin mukaan vain noin tusinan verran.

Sikäli kuin näkymätön kolmas tähti jatkaa käyttäytymistään kuten tähän saakka, ennusteiden mukaan HS Hydra alkaa jälleen pimentyä vuonna 2195.

Aiheesta lisää Washingtonin yliopisto (englanniksi)