Tutkijat arvelevat havainneensa äärimmäisen harvinaisen hyperpurkauksen

Tähtitieteilijät uskovat saaneensa todisteita voimakkaasta ydinräjähdyksestä kaukaisessa avaruudessa. Purkaus tapahtui neutronitähden sisällä 140 000 valovuoden päässä maapallolta.

Tutkijat ovat saattaneet nähdä neutronitähden hyperpurkauksen. Tapahtuma on niin harvinainen, ettei sellaista tulla välttämättä havaitsemaan enää uudestaan.

Neutronitähdet ovat pääasiassa neutroneista koostuvia erittäin tiiviitä kohteita. Vuonna 2011 tutkijat äkkäsivät kohteen MAXI J0556-332, joka oli kaksi kertaa kuumempi kuin mikään muu neutronitähti.

Nyt on viimeinkin keksitty selitys kohteen korkealle lämpötilalle. Julkaistun tutkimuksen mukaan neutronitähden sisällä tapahtui voimakas ydinräjähdys.

Purkaus vapautti millisekuntien aikana enemmän energiaa kuin mitä Aurinkomme tekee 100 000 vuodessa. Tämä kuumensi neutronitähteä voimakkaasti, vaikka itse räjähdys ei näkynyt tähden ulkopuolelle.

Hyperpurkaukseksi kutsuttu räjähdys tapahtuu vain, jos neutronitähden lähellä on toinen tähti, josta tämä saa varastettua riittävästi materiaa itselleen. Ydinräjähdyksen arvioidaan tapahtuneen 500 metriä pinnan alapuolella.

Sopivat olosuhteet hyperpurkaukselle ovat erittäin harvinaisia. Vain aniharvoille neutronitähdille voi ylipäätään käydä näin ja kullekin vain noin kerran 1 000 vuodessa.

Koska sopivia neutronitähtiä tunnetaan vain muutamia, uusia vastaavia havaintoja ei pitäisi olla pitkään aikaan tiedossa.

Tapahtuman harvinaisuus on tuonut tutkijoille erikoisen pulman - miten todistaa ilmiö, joka on niin poikkeuksellinen, ettei sitä välttämättä näy uudestaan elinaikanamme?

Erikoista kylläkin yksi todiste hyperpurkausteorian puolesta olisi, ettei samanlaisia havaintoja enää tule vastaan.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)