Tutkijat antoivat ajankohdan mustan aukon seuraavalle aterioinnille

Tähtitieteilijät ovat selvittäneet meistä 860 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevan mustan aukon ateriointiaikoja. Seuraavan kerran se ruokailee sitä lähellä kiertävästä tähdestä vuonna 2025.

Supermassiivinen musta aukko galaksissa AT2018fyk kirkastui vuonna 2018. Kirkastumisen uskottiin johtuvan sitä lähelle tulleen tähden täydellisestä tuhoutumisesta.

Kaksi vuotta myöhemmin galaksissa kuitenkin roihahti jälleen. Astronomien mukaan tämä tarkoitti, ettei mustan aukon syleilyyn joutunut tähti ollutkaan tuhoutunut. Tähti oli jäänyt vangiksi vahvasti elliptiselle kiertoradalle, jonka lähipisteessä aukko kahmaisi jälleen siitä ainetta.

Tutkijat ennustivat tämänkertaisen ruokailun hiipuvan elokuussa 2023 ja juuri näin tapahtui: suunnattuaan Chandra-röntgenteleskoopin kohteeseen kuun 14. päivä, säteily oli himmennyt jyrkästi.

"Datamme osoittaa, että elokuussa tuona vuonna musta aukko oli käytännössä pyyhkimässä suutaan ja työntämässä itseään ulos pöydästä", sanoo Dheeraj Pasham MIT-instituutista.

Tutkijat pystyivät nyt määrittämään tähden kiertoajaksi aukon ympäri 3,5 vuotta. He ennustavat seuraavan kirkastumisen tapahtuvan touko-elokuussa 2025.

Se, että toinen tapahtuma oli ensimmäistä heikompi, viittaa kuitenkin siihen, että enimmät mehut on puristettu irti tähdestä. Sikäli kuin tähti ei ole tuhoutunut jo kokonaan, tutkijat uskovat kolmannen kirkastumisen olevan vieläkin heikompi.

Aiheesta lisää Chandra (englanniksi)