Toistuvia nopeita radiopurkauksia on nyt kaksi

Kanadalainen radioteleskooppi löysi kesällä toisen koskaan havaitun uusiutuvan radiopurkauksen. Samalla paljastui myös useita kertaluontoisia purkauksia.

Uudenkarhea CHIME-radioteleskooppi suunniteltiin alun perin tutkimaan varhaista universumia. Se on kuitenkin myös ideaalinen laite nopeiden radiopurkausten löytämiseen.

Varhaisissa testeissä heinä-elokuussa teleskooppi löysi 13 nopeaa radiopurkausta, kertoo Nature-lehti. Purkauksia oli tuolloin tunnettu kaikkiaan 50–60 kappaletta.

CHIMEn havaintojen joukossa oli myös harvinaisuus: purkaus, joka toistui. Se välähti samassa kohtaa taivasta ainakin viidesti, ensimmäisen kerran 14. elokuuta, kertoo Deborah Good Brittiläisen Kolumbian yliopistosta.

"Olemme erittäin innostuneita", sanoo Good. Kyseessä on vasta toinen tunnettu uusiutuva radiopurkaus. Se tekee seuraa alkuperäiselle, vuonna 2012 havaitulle toistujalle.

Uuden tapauksen löytyminen osoittaa, ettei toistuvissa purkauksissa ole kyse mistään oudosta luonnonoikusta. Nopeiden, tyypillisesti vain millisekunteja kestävien radiopurkausten syntymekanismi on kuitenkin edelleen hämärän peitossa.

CHIME havaitsi myös tähän asti kaikkein matalimman taajuuden purkauksen. Se näkyi 400 megahertsin taajuudella, rikkoen selvästi aiemman 700 megahertsin ennätyksen. Matalan taajuuden eli pitkän aallonpituuden purkaukset ovat hyödyllisiä, sillä ne voivat paljastaa enemmän näiden arvoituksellisten ilmiöiden syntyoloista.

CHIME on niin herkkä, että sen uskotaan lopulta näkevän taivaalla kymmeniä purkauksia joka päivä.

"Jos meillä olisi 1 000 esimerkkiä, kykenisimme kertomaan paljon enemmän siitä, millaisia nopeat radiopurkaukset ovat", uskoo Good.

Aiheesta lisää Nature (englanniksi)