Toistaiseksi ainutlaatuinen kuva - ALMA havaitsi kuolevan tähden alle 60 vuotta vanhat suihkut

ALMA-teleskoopin kuvassa näkyvät kuolevan tähden navoilta lähtevät suihkut. Ne voivat ruotsalaisvetoisen tutkimuksen mukaan tarjota selityksen kaksinapaisille planetaarisille sumuille.

Planetaariset sumut syntyvät kuolleiden tähtien avaruuteen puhaltamaan pölyyn ja kaasuun.

Niiden kauniit muodot ovat hyvin moninaisia, mutta esimerkiksi rakenteeltaan kaksinapaisten sumujen syntymekanismista ei ole varmaa tietoa.

Millimetrialueen ALMA-teleskoopilla tehty tuore havainto näyttäisi tarjoavan ratkaisua tähän arvoitukseen.

Chilen yössä onnistuttiin kuvaamaan viimeisiään henkivän tähden navoilta avaruuteen etenevät suihkut. Hämmästyttävää on, että ne ovat vain alle 60 vuotta vanhoja.

"Ottaen huomioon suihkujen nuoruuden suhteessa tähden koko elämänkaareen, on turvallista sanoa, että todistamme juuri sitä tarkkaa hetkeä, jolloin suihkut ovat alkaneet kyntää läpi ympäröivän kaasun", sanoo Daniel Tafoya Ruotsin Chalmersin teknologisesta yliopistosta.

Tafoyan vetämän kansainvälisen tutkimusryhmän ALMA-kuvassa näkyy, kuinka hiukkassuihkut vetävät mukanaan kuolevan tähden avaruuteen puhaltamaa ainesta.

Tutkimusryhmän mukaan tämä saattaa olla avain kaksinapaisten planetaaristen sumujen syntyyn.

Mikäli tähdellä on kumppanitähti, se voisi kaataa kaasua kuolevan tähden ytimeen, jolloin osa tästä kaasusta muuttuisi suihkuiksi. Suihkut taas saisivat aikaan rakenteeltaan kaksinapaisen sumun. 

Aiheesta lisää ALMA (englanniksi)