TESS-teleskooppi löysi hämmästyttävän tähtijärjestelmän - "olemassaolo uhmaa todennäköisyyksiä"

1 900 valovuoden päässä maapallolta sijaitsee poikkeuksellinen tähtijärjestelmä, joka on kuin suoraan tieteiskirjallisuudesta. Onnekkaasti voimme havainnoida kohdetta suotuisasta kulmasta. 

Koodianimeä TIC 168789840 kantava kohde näkyy kaukoputkissa vain yhtenä valopisteenä, mikä on melkoista harhaa.

Järjestelmä nimittäin koostuu peräti kuudesta erillisestä tähdestä. Jo tämä on hyvin harvinaista.  

Vielä poikkeuksellisempaa on, että tähdet muodostavat kolme erillistä kaksoistähteä. Pareista kaksi kiertää toisiaan, ja kolmas pari kiertää nelikkoa hieman kauempana. Vastaavia systeemejä on löydetty aiemmin vain kourallinen.  

Kaiken kukkuraksi järjestelmä näkyy meille sivulta päin. Tällaisena kohde on ainutlaatuinen. Näin tähdet maapallon vinkkelistä näyttävät peittävän säännöllisesti toisiaan, mikä auttaa sekä havaintoja että laskuja.

Koko systeemin liike on melkoisen monimutkaista tanssia. "Tämän järjestelmän olemassaolo uhmaa todennäköisyyksiä", toteaa tutkimusryhmää johtanut Brian Powell Nasasta.

Poikkeuksellinen kokoonpano selvisi, kun tutkijat analysoivat tähtijärjestelmästä tulevaa valoa.

Löytöön johtaneet havainnot tehtiin TESS-avaruusteleskoopilla, jonka varsinainen tehtävä on eksoplaneettojen etsiminen niin sanotun ylikulkumenetelmän avulla.  

Vielä ei tiedetä, onko nyt tutkituilla tähdillä myös planeettoja kiertolaisinaan. Tällaisen planeetan asukkaat näkisivät taivaalla kaksi aurinkoa ja neljä erittäin kirkasta taivaankappaletta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)