Tähtitieteilijät löysivät "mahdottoman" valkoisen kääpiön

Kepler-avaruusteleskoopin mittauksista on tunnistettu erikoinen valkoinen kääpiö. Se sijaitsee liian kaukana kumppanitähdestään, jotta sen alhainen massa kyettäisiin selittämään.

Valkoinen kääpiö jää tähdestä jäljelle, kun se on ensin paisunut punaiseksi jättiläiseksi käytettyään loppuun vetyvarastonsa. Tyypilliset valkoiset kääpiöt ovat massaltaan noin 0,6 Aurinkoa, mutta joidenkin massa on tästä vain neljäsosa.

Näiden poikkeuksellisen matalamassaisten kääpiöiden synty teoriassa vaatii, että tähti on alun perinkin ollut matalamassainen.

Mutta tässä on ongelma: pienten tähtien kehityskaari on niin pitkä, ettei universumi ole vielä riittävän vanha niiden polttoaineen loppuun kuluttamiseen. Ne eivät siis ole vielä voineet muuttua valkoisiksi kääpiöiksi.

Astronomit ovat tarjonneet ratkaisuksi kaksoistähtien vuorovaikutusta. Jos toinen läheisellä radalla kiertävä tähti on imenyt valkoisen kääpiön synnyttäjätähdestä materiaa, tällöin matalamassainen valkoinen kääpiö on mahdollinen.

Aiemmin löydetyt tapaukset ovat sopineet tähän skenaarioon. Nyt tutkijat kertovat kuitenkin havainneensa matalamassaisen valkoisen kääpiön, joka on vähintään 10 kertaa liian kaukana tähtikumppanistaan mallin toimimiseksi.

Tutkijat pohtivat selitysvaihtoehtona tälle KIC 8145411 -nimiselle kohteelle muun muassa aiemmin systeemissä ollutta kolmatta tähteä. Mikään selityksistä ei kuitenkaan ole ollut tyydyttävä ja toistaiseksi kohteen olemassaolo on mysteeri.

Aiheesta lisää AAS Nova (englanniksi)