Tähtitieteilijät löysivät ensimmäisen yksinäisen mustan aukon

Tutkijat ovat havainneet avaruudessa yksinään kelluvan tähdenmassaisen mustan aukon. Kyseessä on ensimmäinen varma havainto tämän tyyppisestä kohteesta.

Useat tähdet ovat elämänsä loppuvaiheessa romahtaneet mustiksi aukoiksi. Siksi avaruudessa tiedetään olevan lukuisia näin syntyneitä mustia aukkoja.

Jos tällainen musta aukko on kaksoistähden osapuolena, sen olemassaolon voi päätellä toisen tähden liikkeestä. Yksinäisiä aukkoja on kuitenkin erityisen haastavaa löytää.

Tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa tähtitieteilijät kertovat viimeinkin onnistuneensa tässä tehtävässä.

Tutkijat huomasivat erään kaukaisen tähden muuttavan kirkkauttaan ja liikkuvan. Analyysin perusteella ilmiö ei kuitenkaan johtunut tarkastellusta tähdestä, vaan sen editse kulkeneesta yksinäisestä mustasta aukosta, joka painovoimansa avulla taivutti tähdestä tullutta valoa.

"Tämä havaintotekniikka on paras erillään oleville tähdenmassaisille mustille aukoille", kommentoi David Bennett Nasasta.

Kyseessä onkin ensimmäinen varma havainto yksinäisestä tähdenmassaisesta mustasta aukosta. Vaikka tulos on jo julkaistu, sitä ei ole vielä kunnolla vertaisarvioitu.

Tutkijat onnistuivat myös määrittämään mustan aukon massaksi seitsemän Auringon massaa ja nopeudeksi 45 kilometriä sekunnissa. Aukko sijaitsee noin 5 000 valovuoden päässä maapallolta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)